Opmerkelijke uitspraken tijdens het 4e WIFS congres

Opmerkelijke uitspraken vanuit het 4e WIFS Jaarcongres: IMPACT

Vandaag vond voor de 4e maal het WIFS (Women in Financial Services) Jaarcongres plaats bij gastontvanger : ABN AMRO Bank aan de Gustav Mahlerlaan te Amsterdam. Voor mij bekend terrein, omdat ik erg lang bij deze bank heb gewerkt.

En dat ik het leuk vond, dat blijkt wel uit het feit dat ik tot het laatst gebleven ben, de borrel heb bijgewoond en toen nog een bespreking had met een WIFS collega en nu vanavond dit eens ben gaan uitwerken. Er passeerden een aantal opmerkelijke uitspraken de revue! Leuk om te delen!

Uiteraard heb ik niet alle bijzondere uitspraken kunnen noteren, vandaar dat dit slechts een impressie is.

Bij benadering 350 vrouwen en ook enkele mannen waren op het aansprekende programma, met inspirerende sprekers en workshops afgekomen. Namen van het programma; Annemarie van Gaal als dagvoorzitter en discussieleidster, Wouter Bos met een verhaal over IMPACT, Caroline Princen en Nicolette Loonen (voorzitter WIFS) in een gemeenschappelijk interview, Jim Stolze onder andere drijvende kracht achter Tedx in Europa en Claire Boonstra, co-founder van Layar, met de nadruk op waarden; Noreena Hertz; Professor of Globalisation, Finance and sustainability en als laatste Thandiwe Chama  uit Zambia, een jonge vrouw nog, die in 2007 de internationale kindervredeprijs van Kidsrights in ontvangst heeft genomen.

Een indrukwekkend gezelschap, met daarnaast de keuze uit 6 verschillende workshops.

De keuze van mijn workshop was “Impact” van Tony Bosma, futurist.

Tijdens het hele congres heb ik lekker mee zitten schrijven, bij alles wat me opviel; en hier volgt dan een korte samenvatting van opvallende uitspraken en samenvattingen daarvan.

Annemarie van Gaal:

“Heeft naar eigen zeggen een fascinatie voor cijfers”

“Eerste grote bedrijf in Rusland opgezet; ze werd door de boekhouding ter plekke regelmatig gevraagd om toelichting te geven op cijfers en aankopen die gedaan waren. Bijvoorbeeld als ze een korting op een aankoop bedongen had, werd haar gevraagd waar het geld was gebleven van de korting. Er was dus volgens de Russische boekhouders geld weg en waar was dat gebleven?? Haar voorbeeld dat je met een Westerse blik anders naar cijfers kijkt.”

Caroline Princen

“Ook als je alleen bent, kun je een verschil maken”.

Haar antwoord op een vraag over enige vrouw in de RvB van ABN AMRO Bank.

“Als je de top wilt bereiken, dan kost het wat” en in vervolg daarop: “Je moet zelf keuzes maken en de consequenties accepteren”.

Nicolette Loonen

“Er zijn in Nederland voor vrouwen 4 glazen plafonds:

$1      Het alom bekende glazen plafond om als vrouw echt door te stoten naar een top-positie en geaccepteerd te worden door mannen.

$1     De samenleving, welke het nog niet zo gemakkelijk accepteert dat vrouwen een top-positie innemen.

$1     Partnership, rolverdeling binnen je relatie; wordt het door de partner geaccepteerd dat er carriere gemaakt wordt.

$1      Bij vrouwen zelf; hoe accepteren andere vrouwen dat er carrière gemaakt wordt”

“Veranderingen binnen de financiële sector, gaan nog altijd veel te langzaam. Hoewel ze de laatste 4 jaren ook veel successen gevierd heeft met WIFS”.

Wouter Bos

“Ik had het gevoel dat ik in mijn eigen nachtmerrie terecht gekomen was vanochtend: Namelijk ik was verdwaald geraakt in de parkeergarage van ABN AMRO en draaide er rondjes. Telkens zag ik op zuilen: ABN AMRO; RBS…. Het hield maar niet op! “

“De negatieve gevoelens vanuit de maatschappij jegens de financiële sector, zullen de komende jaren enkel feller worden. De recentelijk besloten bezuinigingen in de AWBZ, huurstijgingen etc, zijn enkel nog op papier genomen. Zodra de mensen in de maatschappij de invloed ervan gaan voelen, worden ze opstandiger.”

“Welk boek je moet lezen: “Supercapitalism” door Robert Reich.

De moderne mens heeft 4 zielen in de borst: - burger; - belegger; - spaarder en de consument.

De belegger en de consument wint het daarbij van de burger op zoek naar meer, meer, meer”

Wouter heeft 3 tips om IMPACT te maken:

$1      Complexiteitsreductie binnen de financiële sector;

Het is allemaal dusdanig complex geworden dat het lastig voor anderen en ook insiders is om te begrijpen, war er exact aan de hand is. Complexiteitsreductie is daarbij een antwoord op meer toezicht in een complexere wereld

$1      Moral hazards

Er staan nog steeds bonussen op het vertonen van ongewenst gedrag. Een systeembank gaat namelijk niet failliet en daarmee word je dus gered door de overheid. Bonussen worden niet teruggehaald als enkele jaren later blijkt dat een beslissing onjuist was;

$1      Leidinggevende figuren zouden nederigheid moeten betrachten in hun uitstraling

Dit met het oog op de uitstraling naar de rest van de maatschappij en de gevolgen voor de maatschappij van de financiële crisis. Een heleboel mensen ervaren aan den lijve, wat de gevolgen zijn van minder pensioen, verminderde dekking zorgverzekering erc.

Wouter juicht diversiteit toe, want dan kun je gemakkelijker ongemakkelijke vragen stellen, zonder dat je meteen ook een “party spoiler”bent.

Jim Stolze

Schrijver van het boek “Uitverkocht” en degene die TEDx naar Nederland heeft gebracht.

Zijn passie is om over de hele wereld 1 miljoen mensen in actie te brengen in 2015 en elkaar te helpen met vrijwilligersprojecten of op andere manieren van elkaar te leren.

Claire Boonstra

“Ze heeft de omslag gemaakt van een obsessie van status, naar aandacht voor waarden.”

“Hokjesdenken komt uit de industriële tijd, waarbij productie inwisselbaar moest zijn. Tegenwoordig moeten we een appel doen op de intelligentie van mensen, omdat iedereen heel veel waardevolle bijdragen in zich heeft.”

Tony Bosma met workshop: Impact

“De wereld is in transitie”

“Er is niet een crisis; er zijn meerdere crisis tegelijk, en daarmee zijn we in wereld in transitie, naar een andere tijdsgeest.”

“Uit een wereldwijd onderzoek naar wat mensen op hun sterfbed aangeven, kwam het volgende naar voren:

$1-        Ze hebben te weinig tijd doorgebracht met mensen, waar ze echt om geven.

$1-        Werk gedaan zonder passie

$1-        Ze hebben het verschil niet gemaakt.”

“Intelligentie is dingen in twijfel trekken”.

“In een industriële wereld heb je schapen in dienst.”

“Zonder weerstand geen verandering; omarm weerstand.”

“In de barsten van het oude, groeit het nieuwe”

“Het doorbreken van conditionering maakt het verschil”.

“Van klein naar het nieuwe groot”

“Als je denkt dat je het verschil niet kunt maken, dan heb je nog nooit met een mug op een kamer gelegen”.

“Wie durft het om morgen iets anders te doen?”

Noreen Hertz

“The minute we start listening to an expert, people just accept this, and stop thinking”.

Thandibe Chama

“Every woman can make a change”

“Women should not only help in the house or be a good housewife”.

“If not you, then who?

If not me, then who?

If not now, then when?”

Monique van de Heistee

“WIFS is geen theekransje”

“Monique heeft een boek gelezen met 6 zielen erin; als toevoeging van de eerder genoemde zielen, ook nog WIFS en vrijwilligerswerker.”

Een paar van deze uitspraken doen inmiddels al de rondte in het twitter-circuit en ik vind het leuk om alles wat me is opgevallen…. En ik heb nog zoveel gemist op te schrijven.

In ieder geval een geslaagd congres, met een uitstekende opkomst.